Historie De Minnaar

 

In augustus 1996 opende Café de Minnaar haar deuren aan de kleine Rozenstraat nummer 64 te Groningen. De weken voorafgaand aan de opening is er met man en macht gewerkt om voormalig café De Bascule om te toveren tot Café de Minnaar. Op 15 augustus 1996 -de dag voor de start van het festival Noorderzon, vlakbij in het Noorderplantsoen- werd Café de Minnaar geopend met een daverend feest.

 

De Minnaar

Door Beno Hofman

De Minnaar mag dan bijna 20 jaar bestaan, op het adres Kleine Rozenstraat 66 is al veel langer een café gevestigd. Het lijkt er zelfs op dat er dit jaar een dubbel jubileum kan worden gevierd: 20 jaar De Minnaar en 130 jaar café! Net als nu, was de cafébaas toen een vrouw. Ze heette Renske Bart, geboren in de stad in 1847 en er in 1895 overleden. Haar moeder Jeltje Bart-Rijkholt had in het pand een winkel en Renske stond, net als een oudere zus, aanvankelijk in het bevolkingsregister ingeschreven als ‘naaister’.

Nadat moeder Jeltje in 1885 is overleden, verandert er wat. Bij de volgende volkstelling – van 1890 – staat Renske ineens genoteerd als hoofdbewoonster, met als beroep ‘tapster’. Na het overlijden van Renske Bart, wordt het café gerund door Jochem Wolthekker en daarna door diens weduwe Grietje Wolthekker-Angerman. De jongere zus Henderika Angerman en haar in Leeuwarden geboren man Hendrik Dijkstra hebben er van 1917 tot 1923 zelfs een ‘hotel-café-restaurant’.

De volgende eigenaar Geert Otto voegt in 1929 het in 1890 gebouwde winkelpand van nummer 64 toe. Hij laat de boel verbouwen, waarbij nummer 66 wordt verhoogd en vernieuwd en een slijterijgedeelte krijgt. Na zijn zoon Kornelis komt in 1969 J. Woltman en tien jaar later maakt Henk Tamis er Café De Bascule van. Voor ouderen nog een bekende klank, maar opvolger De Minnaar is meer dan dat. Dat is in de stad inmiddels een begrip!

Beno Hofman

 

Café de Minnaar

Lekker praten, drinken, bijkletsen en gezellig spelletjes doen
Elke dag van 16.00 uur tot in de nachtelijke uurtjes

Café de Minnaar   |  Kleine Rozenstraat 64  |  9712 TN Groningen  
  050 3136717  |  info@deminnaar.nl